ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Εχθές το πρωί ξεκίνησε μια ομάδα εθελοντών 10 ατόμων από τον Σχίνο για την φωτιά στα Γεράνεια, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Λάμπρου Δημήτρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών κ. Λάμπρου Γιώργος.

Μεταβήκαμε στην περιοχή της Φανερωμένης πάνω από τα Πίσια και στην συνέχεια συνεχίσαμε πεζοί στην κορυφογραμμή. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά θλιβερό. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης από άκρη σε άκρη από την μεριά του Λουτρακίου. Δυστυχώς η ζημιά που υπέστη το δάσος είναι τεράστια.

Η φωτιά, η οποία ήταν ανεξέλεγκτη, είχε κάνει την δουλειά της. Ευτυχώς για την περιοχή μας δεν πέρασε ποτέ την κορυφογραμμή. Βοήθησε βασικά ο Βορινός άνεμος που δεν την άφησε να περάσει, ίσως και τα έλατα που δεν καίγονται εύκολα.

Αυτό που θα πω όμως με βεβαιότητα είναι ότι το βουνό ήταν καταδικασμένο να καεί από τότε που αποφάσισε το κράτος να κόψει τα χρήματα για τους πυροφύλακες και τις περιπόλους γιατί θεώρησαν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν αυτό το κόστος πλέων. Δυστυχώς γι αυτό τον λόγο πληρώνουμε σήμερα 100απλάσια τις ζημιές που προκαλούν οι φωτιές γιατί είναι πολύ μεγαλύτερες αφού εντοπίζονται πολύ αργότερα από την στιγμή που ξεκινάνε. Είδαμε και το λαμπρό παράδειγμα της φωτιάς της Αγ. Μαρινας στην περιοχή μας προχθές όπου από θαύμα δεν κάηκε το βουνό από την μεριά μας, καθώς η φωτιά πρέπει να είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί από κεραυνό.

Ο πυροφύλακας που θα έπρεπε να ήταν στο πυροφυλάκιο του Σχίνου, δεν υπάρχει εδώ και 5 χρόνια και έτσι η φωτιά εξελίχτηκε ανενόχλητη μέχρι που έπεσε το βράδυ για να εντοπιστεί από τις φλόγες που πλέων φαίνονταν από μακριά στο σκοτάδι. Και βέβαια αν δεν ήταν η πυροσβεστική και οι εθελοντές που τα έδωσαν όλα για να γλυτώσουν την κατάσταση, θα είχαμε πολύ χειρότερη κατάληξη στην Αγ. Μαρίνα.

Δυστυχώς η χθεσινή μέρα είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της περιοχής μας. Η φωτιά δεν έχει σταματήσει τελείως , τουλάχιστον μέχρι τις 9:00μμ που κατέβηκα εχθές από το βουνό. Υπάρχει ένα μέτωπο στο μοναστήρι, δυτικά του βουνού, το οποίο έφυγε από την χαράδρα και υπάρχει πλέων κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά προς την Περαχώρα.

Η κατάσταση είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από την πρώτη ημέρα όμως οι ζημιές είναι μεγάλες στο βουνό. Σήμερα δεν αναμένονται δυνατοί άνεμοι και ας ελπίσουμε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Επίσης να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές Δασοπυροσβέστες του Λουτρακίου που είχαν πραγματικά μια φοβερή οργάνωση αλλά και όλους τους εθελοντές που ήρθαν και ανέβηκαν χιλιόμετρα το βουνό για να βοηθήσουν.

Είμαι όμως πάρα πολύ στενοχωρημένος με τις εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου από την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά.

Είχαμε και έναν τραυματισμό ενός από τους εθελοντές μας ο οποίος ευτυχώς είναι καλά με τρία ράμματα στο χέρι.

No comments
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *